KARGI’DA ENVER YALÇIN YÖRÜK MÜZESİ BÜYÜK İLGİ ÇEKİYOR
Muğla’nın Fethiye İlçesindeki Türkiye’nin ilk özel Yörük müzelerinden olan Enver Yalçın Özel Yörük Müzesi geçtiğimiz yıl 150 bin’e yakın ziyaretçi tarafından gezildi.Pandemi döneminin ardından yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören Enver Yalçın Özel Yörük Müzesi özellikle Toros dağları eteklerindeki Yörüklerin kullandığı eşyalar ile dikkat çekerken 100 yıl’ı aşkın Yörük eşyalarıyla da ilgi çekiyor.Yörük müzesi sahibi Enver Yalçın, “Bölge çiftçilerimizin ve Toros dağlarında yaşayan Yörüklerin yıllar önce kullandığı eşyalarla oluşturduğumuz müzemizi geçen yıl 150 bin’e yakın yerli ve yabancı turist ziyaret etti.Müzede yaklaşık 3 bine yakın bölge çiftçimizin kullandığı aletler yer alıyor.Biz de gelecek kuşaklara dünü ve bugünü bu müzeyle yansıtıyoruz.”ifadelerinde bulundu.
Fethiye’de 21 yıl önce Anadolu insanı ve Yörüklerin kullandığı ev ve iş aletlerini toplayan Enver Yalçın, koleksiyonunu Yörük Müzesi adını verdiği binada yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine sunarken her yıl binlerce kişi ücretsiz olan müzeyi gezip bol bol fotoğraf çekiyor. Fethiye”ye bağlı Kargı köyünde turizm ve tarım sektöründe faaliyet gösteren Enver Yalçın, yıllarca Fethiye, Denizli,Muğla, İzmir, Antalya, Isparta, Burdur ve Kütahya’dan özelliklede Torosların eteklerindeki yörüklerden topladığı eski iş aletlerini Özel Yörük müzesinde sergiliyor. Restoranının yanında 2 kattan oluşan yaklaşık bin metrekarelik “Yörük Müzesi” adını verdiği binada sahibi olduğu yörük antika eşyaları yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açan Enver Yalçın, kolleksiyonerliğe merhum dedesi Fettah Çavuş ve merhum babası İsmail Yalçın’ın yıllar önce kullandığı aletleri iş yerinde sergilemekle başladığını ifade etti. Ankara’daki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gördükten sonra elindeki antika eşyaları ayrı bir yerde sergilemeye karar verdiğini belirten Yalçın, ”15 yıl boyunca yaklaşık 3 bin parça eser topladım. Koleksiyonumda karasaban, orak, at arabası ve Anadolu insanın teknoloji ilerlemeden önce kullandığı yüzlerce çeşit el ve iş aletleri bulunuyor.” Dedi.
ÜCRET ALMIYORUZ
Türkiye ve Dünya’nın hiçbir yerinde ücretsiz müzelerin gezilmediğini söyleyen Yalçın, “Bense koleksiyonumu görmek isteyenlerden para almıyorum. Koleksiyonu ziyarete açma amacımız insanlığı ve özellikle gençlerimizi bilgilendirmek ve geçmişte atalarımızın hangi şartlarda ülkemizi bugünlere getirdiğini göstermek. Ziyaret edenler buradan etkilenip biraz daha tutumlu olurlarsa, özellikle gençler atalarının hangi zorluklarda yaşam mücadelesi verdiklerini burada kıyaslayabilirse bu beni mutlu eder. Bu müze ile insanları bilgilendirebilirsem, geçmişi yaşatabilirsem ne mutlu bana.” İfadelerini kullandı. Enver Yalçın, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda teknoloji devrimi yaşandığını, özellikle Yörük kültürünün unutulmaması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için koleksiyonunun önem taşıdığını ifade ederek buradaki ürünleri kesinlikle satmıyorum.Hatta zenginleştirmeyi sürdürüyorum.Pek çok kişi kullanmayıp atacağı eşyaları da bana getirip sergilememi sağlıyor.”dedi.
ÖĞRENCİLERİN GELMESİ MUTLU EDİYOR
Koleksiyonunu ziyaret edenlerin yarısının yabancı turistlerden oluştuğuna dikkati çeken Yalçın, Fethiye’nin önemli turizm merkezlerinden olduğunu, ilçeye gelen yabancı turistlerin büyük bölümünün müzeyi gezdiğini kaydetti. Yalçın, Yörük Müzesi’ne zaman zaman okullardan öğrencilerin geldiğini, onlara da aletleri tek tek anlatarak geçmişi yaşamalarını sağlattığını sözlerine ekledi.
GENÇLERİMİZ YENİ ALETLER ÜRETSİN
Enver Yalçın, “Pandemi döneminde işlerimizde yavaşlama oldu. Pandemi sonrası 150 bine yakın misafirimizi işletmemizde ve müzemizde ağırladık. Yerli müşterilerimizden çok yabancılar ilgi duyuyor. Son zamanlarda Rus turistler de rağbet göstermeye başladı. Rus ve Ukraynalıların tarıma dayalı geçmişi olduğu için müzemize ilgi gösteriyorlar. Yıllardır İngiliz müşterilerimiz zaten geliyor. Müzemizi her zaman geliştiriyoruz. Yaklaşık 3 bine yakın bölge çiftçimizin kullandığı aletler yer alıyor. Bizde gelecek kuşaklara tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Günümüz ve geçmiş teknolojisini insanların kıyaslamasına vesile oluyoruz. Gençlerimiz okuyup, daha teknolojik aletler üretsin. Şimdi tarımda çalışacak eleman bulamıyoruz. Zeytin toplayacak insan bile yok. Tarımsal ürünlerimizi de organik olarak kendim üretip restorantım da hem değerlendiriyorum hem de isteyenlere satıyorum. Gençlerimiz yeni teknolojik aletler üretsin ki bizlerin işleri kolaylaşsın.” Dedi.
TEŞEKKÜR PLAKETİ SUNDULAR
Öte yandan Fethiye turizmine bu Özel Yörük Müzesi ile çeşitlilik katan Enver Yalçın’a Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir teşekkür plaketi ile ödüllendirdi.Soydemir, “Turizme verdiğiniz katkı oldukça büyük . Fethiye turizminde Özel Yörük Müzesinin apayrı bir yeri var.21 yıl boyunca bu Özel Yörük Müzesi ile Fethiye’nin tanıtımında gösterdiğiniz çabalardan dolayı size teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.