Orköy’ün yapmış olduğu projede, Türkiye’nin orman köylerinde, köy kooperatifleri yoluyla şebekeye bağlı solar fotovoltaik sistemlerinin teşvik edilmesini ve finansmanını desteklemek amacıyla yapıldı. Projenin devlet desteği ve katılımı Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY) öncülüğünde yürütülüyor. Özel sektör solar PV kurulum firmaları, kamu hizmetleri sunan özel sektör firmaları ile yerli ve yabancı bankalar gibi solar PV değer zincirinin kilit aktörlerinin yanı sıra finansman sağlayan diğer kuruluşların işbirliğiyle yürütülüyor.

Tüm Türkiye’de uygulanması planlanan projenin ilk adımı Muğla’ da Akkaşoğlu Grup tarafından atıldı. Yapmış oldukları çalışmalar sonucunda, başlangıç olarak 10 haneyle sözleşme imzalandı.

“7 Milyon Kişi Güneş Enerjisinden Faydalanacak”

Akkaşoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Akkaş yapmış olduğu açıklamada “Türkiye Genelinde OGM tarafından yürütülen ORKÖY projesi ile orman köylerinde yaşayan yaklaşık 7 milyon kişi güneş enerjisinden faydalanacak. Fotovoltaik paneller ile güneş enerjisi yoluyla orman köylüleri kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu kapsamda Muğla ilimiz Köyceğiz Beldemiz Balcılar köyünde bu yıl için belirlenen 10 hanemize Akkaşoğlu Grup tarafından ORKÖY Projesi kapsamında Kendi ihtiyaçlarına yönelik sisteme enerji fazlasını satabilen her ev için 5Kw Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu, bilgilendirme, tanıtım ve sözleşme programını gerçekleştirdik. Akkaşoğlu Grup olarak memleketimize bu tür projelerde öncü olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu yıl 10 hane gelecek yıllar 100.000 hane İŞİMİZ GELECEĞİMİZ. “ dedi.

Yapılan proje hakkında genel bilgiler de veren Akkaşoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Akkaş; proje sonunda orman köylerinde kooperatifler yoluyla şebekeye bağlı en az 30 MW’lık kurulu solar PV gücün sağlanması için ORKÖY’ün kredi mekanizması bünyesinde sürdürülebilir bir enerji finansman mekanizmasının başarılı bir şekilde kurulmasının desteklenmesi; proje sonunda (projeden önceki durum temel alınarak) enerji sektöründe 28.750 ton CO₂’ye eşdeğer emisyonun önüne geçilmesi; şebekeye bağlı PV sistemlerinde 30 MWp kümülatif kurulu güce ulaşılması; şebekeye bağlı PV sistemlerinden yılda 47.520.000 kWh kümülatif toplam elektrik üretiminin sağlanması ve orman köylüleri için 450 iş pozisyonunun açılmasıdır.”şeklinde ifadeler kullandı. Haber/Foto- Sinan Sarıoğlan

Bizde kalın, habersiz kalmayın! BeskazaTV.com