Fethiye’de yaklaşık yarım asırdır sepet örerek hayatını kazanan sepet örme ustası unutulmaya yüz tutmuş sepet örme mesleğini kadınlara öğreterek, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. 68 yaşındaki usta sepetçi Vedat Yaman, yaptığı işin günümüzde sanat olduğunu belirterek bu işi gelecek kuşaklara öğretmek için seferber olduğunu belirtti. Gerek günlük kullanımda, gerekse turizmde ve hediyelik eşya olarak ördüğü sepetlerin kapışıldığını kaydeden Vedat Yaman, Fethiye Yerel Tohumlar Derneğinin başlattığı etkinlikle gençlere ve kadınlara “sepet örme” kursları da veriyor.
Fethiye Yerel Tohumlar Derneğince başlatılan çalışma ile, Fethiye ’de Yeni Mahallede yaşayan 68 yaşındaki sepet örme ustası Vedat Yaman, babasından öğrendiği mesleği gönüllü olarak kadınlara da öğretiyor. Dedesinden kalan asırlık aletleriyle kursiyerlere kargı, söğüt ve hayıt kamışlarından sepet yapımını gösteren Yaman, örgü sepetlerin geçmiş zamanlarda herkes tarafından kullanıldığını hatırlatarak, günümüzde kullanılan poşetlere karşı sepetler daha çevreci olduğunu kaydetti. Gelişen günümüz teknolojisi ile sepetin yerini plastik kovalar ve kasaların yanı sıra poşetlerin aldığını söyleyen Yaman, “Köyde Ayşe teyze sepeti koluna takar zeytine, Hasan dayı sepeti koluna takar çifte giderdi.” Diye konuştu.
“GELENEĞİMİZİ YAŞATIYORUZ”
Vedat Yaman, Fethiye Yerel Tohumlar Derneği üyesi Elmas Narin’in bahçesinde kadınlara sepet örme geleneğinin yaşaması için gerekli teknikleri gösterdiğini belirterek, “Dernek için kurs açıldı. Kursa gelen herkes bu işe gönül vermiş, severek, isteyerek yapıyorlar. Bu işi yapan çok az kişi kaldı. Ben istiyorum ki sepetçilik unutulmasın. Bu elimdeki yargıç ya da yargı denilen el aleti olmazsa olmazımızdır. Kullandığım el aleti yargıç, babamın babasından bana kaldı ve asırlık. Meşe ya da zeytinden yapılan el aletini de bulamayanlara hediye ediyorum. Bu sepetlerin ustalığını yapan çok az kişi kaldı. Verdiğim kurslarla bu geleneği yaşatmak istiyorum. Gelecek kuşaklar sepetçiliği devam ettirsinler.” Şeklinde konuştu.
“SEPET ÖRMEYE HEVESLİ ARKADAŞLAR BİZİMLE”
Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter ise, sosyal medyadan dernek üyelerine yaptıkları duyuruya ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Sepet örme geleneğini geleceğe taşımayı hedefledik. Özellikle kadınların sepet örmeyi, kolan dokumayı ve çalı süpürgesi yapmayı öğrenmelerini istiyorum. İlk olarak bu kurslara İncirköy Mahallesi’nde başladık. Kadınlarımız bu etkinliklerde ne kadar yetenekli olduklarını gösteriyor. Köy ve mahallelerde kadınlarımıza ileride gelir kapısı olsun diyerek bu projeyi başlattık. Köyden şehre inen etkinliklerimizle kadınlarımız yeteneklerini keşfederek, başta sepet örme olmak üzere çeşitli geleneklerimizi yaşatacaklar. Fethiye merkez de bir yerimiz olursa bu çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Sepet ustası Vedat Yaman’a teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sepet örme etkinliğine katılan Elmas Narin ve diğer üyeler ise, “ Bu etkinlik duyurusu ile burada olmaktan çok mutluyum. Geçmişte Fethiye ve Seydikemer’de hayıt ve kargı’dan sepet yapıldığını ve kullanıldığını biliyorduk. Nasıl yapıldığını bilmiyorduk. Şimdi sepet yapmayı öğrenip, bu işi geleceğe taşımak arzusundayız. “ şeklinde konuştular.